Gustaph

Status: publish
Publicatietijd: 2024-03-15 08:06:20
Bewerkt: 2024-04-15 11:37:32
featured image
vierkante foto
logo
video
Stage: Main stage
Volgorde in banner: none
Bio

Toen Gustaph op 14 januari 2023 te horen kreeg dat hij België mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Liverpool, stond de verbazing op zijn gezicht te lezen. Nee, de 42-jarige songschrijver, producer en lichtjes fenomenale zanger had het écht niet verwacht.

Niet dat Gustaph (né Stef Caers) al niet eerder in de belangstelling stond. Op zijn achttiende tekende hij zijn eerste platencontract – de muzikant ging toen nog door het leven als Steffen – en hij parkeerde gelijk ook zijn eerste single ‘Gonna Lose You’ in de hitlijsten. Meer nog: Steffen kreeg dat jaar de Radio 2 Zomerhit voor beste debuut.

Hij trok echter de stekker uit zijn vroege popcarrière om zich toe te leggen op zijn muziekstudies. Hij werd een veelgevraagde sessiemuzikant, en ging met Zap Mama, Natalia en The Pointer Sisters op tournee als backing vocalist.

In 2012 was het Amerikaanse Hercules and Love Affair op zoek naar zowel een nieuw geluid als een nieuwe zanger. Gustaph zou met hen uiteindelijk zes jaar lang de wereld rondreizen – van kleine clubs in Tokio en Berlijn tot grote festivalpodia in Londen en San Francisco – en ze maakten ook twee albums samen: The Feast of the Broken Heart en Omnion.

In 2018 deed hij zijn eerste Eurovisiesongfestival ervaring op als achtergrondzanger van Sennek. Twee jaar en een pandemie later zou Gustaph daar nog een vervolg aan breien als achtergrondzanger van Hooverphonic. En vorig jaar mocht hij uiteindelijk zelf in de spotlights staan, en behaalde hij met ‘Because of You’ een zevende plaats in Liverpool. Het beste resultaat voor België in de laatste 20 jaar!