Suikerrock Tijdcapsule

2023

Suikerrock 2023 was een topeditie! Het heringerichte Bietenplein, met de twee nieuwe podia The Cube en The Palace was een schot in de roos. De straffe line-up van de mainstage, maar ook die van de twee andere podia zorgde voor een ongeziene massa. Daar kon zelfs mini-stormpje Antoni niets aan veranderen. Hoogtepunten? Teveel om op te noemen, maar laat ons een kleine poging wagen: De mega-storm, genaamd Goldband, het aanstekelijke heupwerk bij Sean Paul, het losgeslagen projectiel Alex Kapranos bij Franz Ferdinand, de singalong bij Bastille, het ‘stormachtige’ optreden van Camille en het feestje bij Regi Live. Daarmee doen we echter de 49 andere acts oneer aan, want het hele weekend was één muzikaal hoogtepunt met in de hoofdrol het prachtige industriële decor van de Tiense Suikerraffinaderij!

2022

Eindelijk weer een Suikerrock-editie op volle kracht en voor het eerst in een compleet nieuwe setting aan het Bietenplein van de Tiense Suikerraffinaderij. Tienen’s zoetste pakt uit met een dansbare klepper van formaat. Niemand minder dan The Chemical Brothers sluiten de zaterdag af met een set vol pompende beats. Op zondag verwacht Suikerrock een andere grootheid, met name de op dat moment 82-jarige Sir Tom Jones. Je ziet, soms is het toch niet zo ‘unusual’ om oude rotten in het vak op het podium te plaatsen, want zijn doortocht was wederom een groot succes. De openingsdag van het festival werd toepasselijk afgesloten door de Italiaanse topper Zucchero. Kelis schreeuwde eerder op de avond al haar haat bij elkaar en verraste met een bijzonder sterke set. Op vrijdag waren het de gitaren die de bovenhand namen. De affiche kleurde gitzwart met ondermeer The Sisters Of Mercy, White Lies en Therapy?. Dansen gebeurde zowel subtiel als uitbundig op zaterdag. Een zwoele Froukje warmde Tienen op zodat Compact Disk Dummies, The Subs en Zwangere Guy aan verschroeiend tempo konden opwarmen voor die andere klepper later die avond, The Chemical Brothers. De familiezondag werd naar goede traditie ingekleurd door een mix van toppers uit binnen- en buitenland. Peter Koelewijn verrast terwijl De Kreuners, Clouseau en Niels Destadsbader bij wijze van spreken met 2 vingers in de neus het hele Bietenplein inpakken.
Ook de randpodia (DJ-Stage en Acoustic Stage) kenden veel bijval dankzij passages van o.a. Omdat Het Kan Soundsystem feat. Average Rob, Dr. Lektroluv, Discobaar A Moeder, TLP, Amber Broos, resident dj Dirk Stoops. ISE toonde zich een ware ontdekking en ook Bart Buls, Gos Rosling en o.a. Isaac Roux werden zeer gesmaakt.

2021

Tweede corona jaar en eindelijk terug een (weliswaar kleinere) editie van Suikerrock. Op een andere locatie (Tiense Suikerraffinaderij) wegens verbouwingen van de Grote Markt, en daarom ook onder de naam Factory of Sweetness. Beats op vrijdag met o.a. de Oekraiense inzending voor het Eurovisiesongfestival: Go_A. Popacts op zaterdag met muzikale duizendpoot Regi en rasentertainer Bart Peeters. Afsluiten op zondag met '90's rock van o.a. De Mens en Levellers

2019

Alweer afzeggingen, maar ditmaal om meer dramatische redenen. Een maand nadat The Prodigy aangekondigd wordt voor Suikerrock 2019, pleegt frontman Keith Flint zelfmoord. Ze worden uiteindelijk vervangen door de nr1 dj's ter wereld: Dimitri Vegas & Like Mike. Hittegolf tijdens de opbouw en op vrijdag, regen van zaterdagochtend tot zondagmiddag. Nielson zegt een dag voor zijn geplande optreden af, en wordt in allerijl vervangen door Mama's Jasje. De eerste stap van hun revival.

2018

Party op vrijdag, ondanks de late afzegging van de oorspronkelijk geplande Pitbull. Steve Aoki zorgt voor een knallende show, en Lost Frequencies brengt een live band mee. Op zaterdag twee sterke vrouwen bovenaan de affiche: Anouk en Alanis Morissette zorgen samen met Goo Goo Dolls voor een opstoot van '90's nostalgie. Op zondag is dat een opstoot van '80's nostalgie met OMD en Kool & The Gang

2017

De 31ste editie was muzikaal hoogstaand, met o.a. een memorabel concert van de godfather of punk, Iggy Pop, op vrijdag, kilo’s confetti en andere special effects bij Bazart en Lost Frequencies op zaterdag, en jeugdig speelplezier bij Status Quo en Zuccherro op zondag. De foodtruck corner op de Hennemarkt en in de Nieuwstraat was alweer een voltreffer. De nieuwe locatie van het Acoustic stage maakte het geheel nog gezelliger, en aan het dj-stage op de Veemarkt, met een nieuwe inkleding, was het drie dagen over de koppen lopen! 2017 was één van de meest susccesvolle edities van Suikerrock ooit!

2016

De 30ste editie was niet alleen muzikaal hoogstaand, maar ook culinair en op alle andere vlakken een voltreffer van formaat. De topacts op de Grote Markt zorgden probleemloos voor vijf dagen full house. Ook het grotere aanbod van verse, zuiderse straatlekkernijen aan de foodtrucks op de Hennemarkt en in de Nieuwstraat veroorzaakten de nodige overrompelingin het hele centrum van de stad. Daarmee bevestigt Suikerrock zijn prominente en unieke plaats tussen de stadsfestivals in ons land.

30 jaar Suikerrock verdiende een selecte keuze van headliners die met plezier hun duit in het suikerpotje deden. Zo draaide muzieklegende David Gilmour op woensdag- en donderdagavond de thermostaat reeds in de juiste positie. Deep Purple leek op vrijdagavond te drijven op een memorabele maar vooral zoete wolk die hun ongeëvenaarde status alle eer aandeed. Balthazar en vooral dEUS speelden op zaterdagavond concerten zoals nooit voordien, momenten die een aparte plek in de Suikerrock Memory Lane van de toekomst verdienen en hun buiten-Belgische status extra in de verf zetten. En op zondag kwamen Stan Van Samang, The Corrs en Marco Borsato met slechts één doel voor ogen: niemand laten ontsnappen aan de beleving van sweetness!

De vibes en sweetness sloegen dit jaar niet alleen op de talloze topbands. Buiten de Grote Markt schoven massa’s mensen aan bij het verdubbelde aantal foodtrucks op de Hennemarkt en in de Nieuwstraat. Zuiderse en vooral uitnodigende proeverijen voor iedereen, met traditioneel vlees of helemaal vegetarisch: iedereen kon zich op zijn of haar eigen manier onderdompelen in de typische en unieke Suikerrock-beleving .

Langs de Memory Lane hoorden we talloze toffe herinneringen en straffe verhalen uit de oude doos van het festival. Handelaars hingen affiches van de voorbije edties op in hun zaak om de sterke band met de hele stad te onderstrepen. Opnieuw konden we alleen maar vaststellen dat de combinatie van al deze elementen samen met de herkenbare en kleurrijke inkleding van het hele stadscentrum festivalgangers aantrekt als vliegen naar… suiker!

De extra veiligheidsmaatregelen die Suikerrock had genomen, werkten vlekkeloos en maakten dat deze editie zonder noemenswaardige problemen kon afsluiten met een knallende 30th Anniversary Party onder het goedkeurende oog van een tevreden organisatie en van dj Dirk Stoops. De 1000 lekkere en vooral gratis pintjes die de inwoners van Tienen aangeboden kregen van de organisatie, vlogen er in recordtempo door.

2015

Feel the vibe, taste the sweetness! werd in 2015 de nieuwe baseline van Suikerrock. Vernieuwing was er op alle gebied: Een nieuwe look & feel die er fris, zomers en zoet uitziet, een foodtruck corner in de Nieuwstraat, kwaliteits food op de Grote Markt, een Sweets stand die overuren draaide, een upgrade van het DJ Stage op de Veemarkt, een Acoustic stage op vrijdag, Family tickets op zondag, Friends tickets op vrijdag ….

2014

Simple Minds zijn inmiddels kind aan huis, en weten voor de derde maal de markt plat te spelen. Op de Veemarkt gaat Suikerrock een samenwerking aan met Desperado’s, en wordt er gedurende de drie festivaldagen een party gehouden. Ook party op de Grote Markt waar de nutty boys van Madness een feestje bouwen, maar waar ook Arsenal en de exclusieve show van Goose voor de nodige zweetdruppels zorgen. Op de slotdag levert Urbanus een aanslag op de lachspieren, en het orgelpunt is het optreden van de legendarische The Jacksons!

2013

2013 wordt een memorabel jaar, met de grootste naam tot dan toe (Sting), maar ook met het zwaarste onweer/storm tot dan toe, waardoor Sting zijn laatste nummer moet afbreken. The Scabs treden op, twee dagen na de begrafenis van hun bassist Fons Sijmons. Het wordt dan ook een emotionele

2012

In 2012 mag het op vrijdag net dat tikkeltje luider met de Belgische metaltrots Channel Zero, en shock-rocker Alice Cooper. Op zaterdag een geschifte show van de hype van het moment: LMFAO (enkele weken later gesplit). Texas sluit het festival af in schoonheid en in de gietende regen. Daan daarentegen vindt het nog niet nat genoeg, en veroorzaakt met zijn glas water voor een stroompanne. Luc van Acker, de Tiense rockgod, staat voor de eerste maal in de Suikerrock geschiedenis op de affiche! Triggerfinger is hot, en speelt voor het tweede jaar op rij, ditmaal als ‘opwarmer’ voor ‘That Little ‘ol Band from Texas’: ZZ Top!

2011

​In 2011 is er feest met de 25ste editie van het festival! Het festival heet voortaan Win for Life Suikerrock. Verder ook nog voor de eerste maal een ‘Golden Circle’ op donderdag en vrijdag , en drank/food bons die je in voorverkoop kan aanschaffen. Ook gaat Win for Life Suikerrock een samenwerking aan met

2010

2010 mag dan wel geen feesteditie zijn, er wordt bijzonder stevig uitgepakt! Op dinsdag 20 juli wordt er een apart festival gehouden onder de noemer Suikerrock Kick-Off, en met levende legendes Ray Manzarek & Robby Krieger of the Doors, John Fogerty en ZZ-Top. Het festival zelf breidt ook uit naar 4 dagen, met internationale kleppers als Grace Jones, Jamiroquai en Seal.

2009

Zeer sterke optredens van o.a. The Scabs, Simple Minds, Novastar, Anouk, Clouseau en hitmachine Status Quo, die van geen ophouden weten! De gitarist van Anouk speelt ook bij Natalia, en moet op zondag na het optreden van Natalia vliegensvlug naar Lokeren gebracht worden om daar nog op te treden met Anouk.

2008

Editie 22 met Milk Inc. & friends op vrijdag, de succesreunie van The Scabs op zaterdag en het bijna mythische Deep Purple op zondag. The Presidents of the USA staan de dag ervoor in Japan, maar geraken net op tijd in Tienen. Eddy Grant ontmoet een nog onbekend zangeresje, Lady Linn, die hem haar versie van ‘I don’t wanna dance’ laat horen. Enkele maanden later wordt het een gigantische hit! Voor de eerste maal afsluitende dj sets op vrijdag en zaterdag.

2007

Editie 21 met een diva met streken -Ms. Lauryn Hill- op vrijdag, een magistrale singer songwrite-ster -Suzanne Vega- op zaterdag, en een superster -Lionel Richie- op zondag. Clouseau speelt voor de zevende keer de markt plat! Partner JIM slaagt erin voor het eerst in jaren een interview af te nemen van Lauryn Hill. Het gaat de hele wereld rond!

2006

20ste editie die gevierd wordt met een extra dag: Een megaparty met Tiësto op donderdag. Verder nog heel wat internationaal geweld op de verjaardagsaffiche met een zuiders slotfeestje op zondag! De drummer van A Brand vergist zich van datum, en moet in allerijl vervangen worden. Ook lachen op de Veemarkt met de meisjes van Hormonia.

2005

Noodweer op vrijdag, zowat heel België staat onder water, en tijdens het legendarische Roxy Music slaat de bliksem in. Het optreden moet ei zo na afgelast worden. Daarentegen zwoele taferelen op zondag met hitmachine UB40, en feestje met Kosheen op zaterdag. Voor de eerste maal tickets in voorverkoop.

2004

In 2004 worden alle registers opengetrokken om aan de eisen van The Scorpions te voldoen. Simple Minds zorgen voor kippenvel en Zucchero zorgt voor een felgesmaakt Italiaans feestje. Wijlen Yasmine siert de affiche. Een beginnend groepje laat voor het eerst van zich horen op de Veemarkt: A Brand

2003

2003 kleurt nog internationaler, met o.a. de eerste doortocht van rocklegendes Status Quo. Verder nog apocalyptische taferelen tijdens Within Temptation, die tijdens een knallend onweer optreden. Mr. Lova Lova, Shaggy, zorgt voor een overrompeling en massahysterie!

2002

2002: Steeds groter, steeds beter. Iggy Pop is met wat geluk op tijd uit Denemarken geraakt, en geeft een legendarisch optreden. Zondag wordt een snikhete dag, die in schoonheid afgesloten wordt door de net heropgerichte hitmachine Level 42.

2001

Editie 15 en de eerste maal drie dagen festival. Dog Eat Dog spelen de markt plat, en blijven nog een dagje langer hangen om de backstage op stelten te zetten! Kool & The Gang zorgen voor een spetterende closing party!

2000

Electropop iconen Heaven 17 en Howard Jones zijn de blikvangers op de regenachtige editie van 2000. Mory Kante is zo onder de indruk van het artiestenbusje, dat hij het prompt wil kopen! Internet schiet werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Op de markt staan totems in de vorm van paddenstoelen waar je gratis kan surfen.

1999

1999 brengt wave- en ska nostalgie met The Bollock Brothers en The Selecter. Ook een ontzettend funky optreden van Kid Creole & The Coconuts.

1998

Memorabel in 1998: Roos Van Acker als zangeres bij Eden, one man show van Luka Bloom, een tourbus die zichzelf vastrijdt op een boordsteen, en de gay show van Right Said Fred!

1997

Eerste verschijning van het ‘Suikerrock’ logo, zoals we dat tot op vandaag kennen. Arno blaast de massa omver, en verder nog lachen met de rappers van Krapoel in Axe, die hun enige instrument (een beatbox), niet aan de praat krijgen!

1996

Tiende editie met een oorspronkelijk aangekondigd solo optreden van Luke Walter Jr., die echter enkele weken voor het festival overlijdt. Het festival wordt afgesloten met een knallend vuurwerk.

1995

In 1995 krijgt Tom Robinson er maar niet genoeg van, en bouwt nadien nog een feestje in de backstage. Verder nog lachen met Clement Peeters, en een populariteitspoll tussen Kreuners en Clouseau!

1994

Tijdens Suikerrock ‘94 ontsnapt het centrum van Tienen aan een wolkbreuk op zaterdag. Belgian Asociality maken het wel erg bont backstage. The Radios en Soulsister laten de markt telkens vollopen.

1993

Koning Boudewijn overlijdt op zaterdagavond, en het zondagprogramma wordt in mineur afgewerkt. Blue Blot treed op met een vervangende zanger, wegens de toen al zieke Luke Walter Jr..

1992

In 1992 keert “Suikerrock” terug naar de Grote Markt. Katrina & The Waves en het legendarische The Troggs (Wild thing!) zijn de internationale blikvangers, Dinky Toys zijn de nieuwste popsensatie.

1991

Wegens meningsverschillen met de lokale horeca wordt het festival in 1991 alleen op de Veemarkt georganiseerd, onder de naam Pico Bello. Raymond van het Groenewoud schreeuwt er wel zijn ‘Liefde voor muziek’ uit!

1990

1990, één woord: Clouseaumania. De eerste van vele doortochten in Tienen van de gebroertjes Wauters. Ook een memorabel optreden van Candy Dulfer.

1989

De derde editie en nogmaals uitbreiding met een Jazz podium op de Veemarkt. Ook voor de eerste keer The Scabs op het podium. Het duurt bijna twintig jaar vooraleer ze nog eens op de Tiense planken staan!

1988

Tweede editie en meteen al twee dagen. Bart Peeters & de Radio’s stonden net voor de grote doorbraak!

1987

De eerste editie van – toen nog – Suiker Rock vond plaats op zaterdag 1 augustus 1987. Een 1 dags festival waar toen een opkomend groepje op de affiche stond, dat net een hit scoorde met ‘Talk about it’: The Soul Sisters!